Η δημιουργία μιας οικονομίας της γνώσης αποτελεί μονόδρομο και όχι life style επιλογή.

175

Η εποχή που βιώνουμε είναι αναντίλεκτα μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από μια ραγδαία τεχνολογική πρόοδο και ενός έντονου ανταγωνισμού συνέπεια της παγκοσμιοποίησης.

Σε αυτό το περιβάλλον όλα τα δυτικά κράτη που επιθυμούν να επιβιώσουν και τα οποία αντιλαμβάνονται ότι η Ανατολή κερδίζει συνεχώς έδαφος μέσω της βιομηχανικής της παραγωγής αντιλαμβάνονται ότι μόνο με την διεύρυνση και ουσιαστική εμβάθυνση της μόρφωσης εστιαζόμενη στην καινοτομία , στην τεχνολογία , στην επιστημονική έρευνα και στην διασύνδεση των Πανεπιστημίων με τις νέες επιχειρηματικές και κοινωνικές προκλήσεις μπορούν να θέσουν το στίγμα τους ευκρινώς στον παγκόσμιο χάρτη.

Κάτι που αντιλήφθηκε ήδη η Κύπρος που επικέντρωσε την προσοχή της σε αυτό που αποκαλείται «Οικονομία της Γνώσης» . Η συνεισφορά της στο ΑΕΠ ανέρχεται ήδη στο 5% έχοντας δημιουργήσει πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας.

Και όμως αυτοί οι δείκτες με τα ενθαρρυντικά μηνύματα που εκπέμπουν δεν είναι το μεγαλύτερο κέρδος ούτε πρέπει να είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να ακολουθήσει και η χώρα μας αυτή την κατεύθυνση.

O Ρόμπερτ Κένεντι σε μια ομιλία του είχε πει ότι το ΑΕΠ δεν καταγράφει την ποιότητα της παιδείας των παιδιών μας Δεν μετρά το πνεύμα και το κουράγιο ούτε την σοφία μας . Δεν μετρά την αφοσίωση στην χώρα μας και σίγουρα όχι την ευφυία των δημόσιων διαλόγων μας. Με λίγα λόγια μετράει τα πάντα εκτός από αυτά που δίνουν νόημα στην ζωή μας.

Αν το βλέμμα μας είναι πράγματι στραμμένο προς το μέλλον τότε όλη μας η μέριμνα πρέπει να επικεντρωθεί στην νέα γενιά. Που πιο πολύ από μια δουλειά ζητά ένα ελπιδοφόρο αύριο και την χαρά της δημιουργίας.

Ζητά μια χώρα που να κερδίσει την θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα μέσω της πρωτοπορίας στην γνώση και όχι μόνο μέσω των φυσικών και πολιτιστικών της αγαθών.

Μια χώρα στην οποία δεν θα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας αλλά για την οποία οι πρόγονοι μας θα μπορούσαν να είναι υπερήφανοι για τους απογόνους τους.

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Είναι θέμα πρωτίστως πολιτικής βούλησης.

Θανάσης Δαβαλάς
Αν.Γραμματέας Επιστημονικών Φορεών της ΝΔ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here