ΑΛΓΕΡΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

2262

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στις πόλεις της Αλγερίας σήμερα Παρασκευή καλώντας τον πρόεδρο Abdelaziz Bouteflika να παραιτηθεί.

Η Αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα στο κέντρο του Αλγέρι σήμερα Παρασκευή για να διαλύσει χιλιάδες Αλγερινούς διαμαρτυρόμενους για το σχέδιο του Προέδρου Abdelaziz Bouteflika να επιδιώξει την διατήρηση του για την πέμπτη θητεία.
Οι διαδηλωτές φώναζαν
“Bye, bye Bouteflika” και “Peaceful! Peaceful!” .
Μερικοί έφεραν και τριαντάφυλλα.

Οι διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας – που σπάνια συμβαίνουν στην Αλγερία – ενάντια στα σχέδια του Abdelaziz Bouteflika να επιδιώξουν την πέμπτη θητεία στην εξουσία τον Απρίλιο ξεκίνησαν εκλογές πριν από μία εβδομάδα αλλά η Παρασκευή ήταν η ημέρα της διαμαρτυρίας μετά από τη προκαθορισμένη προσευχή.

Είκοσι χρόνια είναι αρκετά,” είπε η Khadidja, μια γυναίκα που συνοδεύεται από το σύζυγό της και τα παιδιά της.

Μεταξύ του πλήθους ήταν και η Djamila Bouhired, 83 ετών, μια ηρωίδα του 1954-1962 του πολέμου της ανεξαρτησίας κατά της Γαλλίας, ο οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι ευτυχής που είμαι εδώ».

Ο 81χρονος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2013 και από τότε έχει δει το κοινό μόνο λίγες φορές.
Η επανεκλογή του προκάλεσε δυσαρέσκεια μεταξύ των Αλγερινών που πιστεύουν ότι δεν είναι ικανός πλέον να ηγηθεί.

Μετά από αρκετές ώρες, πολλοί διαδηλωτές άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν έξω χορεύοντας και τραγουδώντας.

“Αυτή είναι μια γιορτή, όχι μια διαμαρτυρία.
Γιορτάζουμε την αναγέννηση της Αλγερίας “, δήλωσε ο Ali Selmi.”Είναι σαν το τέλος ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και η Αλγερία κέρδισε 3-0.”

Ο Mohammed Saadi, ένας άλλος νεαρός, δήλωσε: “Η μάχη μας θα συνεχιστεί μέχρι να κερδίσουμε”.

Τα μεταγενέστερα τηλεοπτικά ρεπορτάζ του Reuters έδειξαν την αστυνομία κατά των διαδηλωτών κοντά στο προεδρικό μέγαρο, όπου
τους έπνιξαν με δακρυγόνα.
Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι οι συγκρούσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς και στις δύο πλευρές.

Οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν για τις διαμαρτυρίες αλλά δεν υπήρξε φυσικά ζωντανή κάλυψη.

Από μέρα σε μέρα, οι δρόμοι του Αλγέρι και άλλων μεγάλων πόλεων γεμίζουν με όλο και περισσότερους διαδηλωτές. Αλγερινοί όλων των ηλικιών διαμαρτύρονται για τη νέα υποψηφιότητα του Abdelaziz Bouteflika για την προεδρία.

(L’Algérie en ébullition : la contestation du président Bouteflika grossit)

ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

Πολλοί Αλγερινοί για χρόνια απέφυγαν την πολιτική δημόσια γιατί φοβόντουσαν για προβλήματα από τις πανταχού παρούσες υπηρεσίες ασφαλείας και απογοητεύτηκαν καθώς η χώρα διοικείται από την ίδια ομάδα βετεράνων από τον πόλεμο ανεξαρτησίας του 1954-1962 με τη Γαλλία,μέχρι και σήμερα.

“Οι άνθρωποι θέλουν να ανατρέψουν το καθεστώς”, μερικοί ψάλλουν, χρησιμοποιώντας ένα σύνθημα από την αναταραχή της “αραβικής άνοιξης” του 2011, η οποία κατέστρεψε τους ηγέτες στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία,αλλά όχι της Αλγερίας.

Ο ίδιος ο Abdelaziz Bouteflika κυβέρνησε από το 1999 μέχρι και σήμερα!

Αναφορά από τους Lamine Chikhi, Hamid Ould Ahmed και Tarek Amara.Γράφοντας από τον Ulf Laessing.

Πρόσθετη αναφορά Βαγγέλης Ξανθάκης
Τα πρότυπα μας:Οι Αρχές Thomson Reuters Trust.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ