Αποκλειστικότητα: Η Βενεζουέλα μεταφέρει τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων πετρελαίου στη ρωσική τράπεζα – έγγραφο, πηγές

202

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας λέει στους πελάτες των κοινοπραξιών της να καταθέσουν τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου σε λογαριασμό που άνοιξε πρόσφατα στη ρωσική Gazprombank AO, σύμφωνα με πηγές και εσωτερικό έγγραφο που είδε το Σάββατο το Reuters.


Η κίνηση PDVSA έρχεται μετά την επιβολή σκληρών και νέων οικονομικών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 28 Ιανουαρίου, με στόχο την παρεμπόδιση της πρόσβασης του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro’s στα έσοδα του πετρελαίου της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Η Gazprombank της Ρωσίας λέει ότι η PDVSA της Βενεζουέλας δεν έχει ανοίξει νέους λογαριασμούς.

Οι υποστηρικτές του αρχηγού της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και του αυτοανακηρυγμένου προσωρινού προέδρου Juan Guaido δήλωσαν πρόσφατα ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο για την αποδοχή των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει το Guaido ως νόμιμο αρχηγό της Βενεζουέλας.
Ο Maduro καταγγέλλει το Guaido ως αμερικανική μαριονέτα που επιδιώκει να προκαλέσει πραξικόπημα.

Η PDVSA έχει επίσης αρχίσει να πιέζει τους ξένους εταίρους της να κατέχουν συμμετοχές σε κοινοπραξίες στην περιοχή παραγωγής του Belt Orinoco για να αποφασίσουν επίσημα εάν θα συνεχίσουν τα έργα, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών.

Οι εταίροι της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν την Equinor ASA της Νορβηγίας, την Chevron Corp με έδρα τις ΗΠΑ και τη Total SA της Γαλλίας.

“Θα θέλαμε να κάνουμε επίσημες τις γνώσεις σας σχετικά με τις νέες τραπεζικές οδηγίες για πληρωμές σε δολάρια ΗΠΑ ή σε ευρώ”, γράφει ο Fernando De Quintal, αντιπρόεδρος οικονομικών της PDVSA, με επιστολή του στις 8 Φεβρουαρίου στην μονάδα PDVSA που εποπτεύει τις κοινοπραξίες της.

Ακόμη και μετά από έναν πρώτο γύρο οικονομικών κυρώσεων το 2017, οι κοινοπραξίες της PDVSA κατάφεραν να διατηρήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για να λάβουν έσοδα από πωλήσεις πετρελαίου. Χρησιμοποίησαν επίσης ανταποκρίτριες τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη για να μεταφέρουν χρήματα στους λογαριασμούς του PDVSA στην Κίνα.

Η κρατική PDVSA πριν από μερικές εβδομάδες πληροφόρησε τους πελάτες της για τις νέες τραπεζικές οδηγίες και άρχισε να μετακινεί τους λογαριασμούς των κοινοπραξιών της… 
Η απόφαση λήφθηκε εν μέσω εντάσεων με ορισμένους από τους εταίρους της, οι οποίοι απέσυραν προσωπικό από το Καράκας από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Κυρώσεις παρείχαν στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες που εργάζονταν στη Βενεζουέλα, όπως η Chevron και οι εταιρίες πετρελαιοειδών Halliburton Co, η Baker Hughes και η Schlumberger NV της General Electric Co, μια προθεσμία για την παύση όλων των δραστηριοτήτων στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθάρρυνε τις χώρες μέλη να αναγνωρίσουν μια νέα προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Guaido έως ότου γίνουν νέες εκλογές. Η Ευρώπη δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Bar Maduro από το να έχει πρόσβαση στα έσοδα από το πετρέλαιο που προέρχονται από την περιοχή.

Ο Maduro έχει κατευθύνει  μια οικονομική κατάρρευση στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, και έχει αφήσει στην μοίρα τους πολλούς πολίτες της Βενεζουέλας υποσιτισμένους και σε άσχημη κατάσταση αγωνιζόμενοι να βρουν φάρμακα, και προκαλώντας μια έξοδο περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών της Βενεζουέλας.

Οι κυρώσεις που αποσκοπούν στην απομάκρυνση της Maduro από τα έσοδα από το πετρέλαιο έχουν αφήσει μια σειρά εξοπλισμένων δεξαμενόπλοιων πετρελαίου από τις ακτές της Βενεζουέλας που δεν έχουν απορριφθεί από τους πελάτες της PDVSA λόγω προβλημάτων πληρωμής. Η συμφόρηση έχει προκαλέσει προβλήματα στην PDVSA να συνεχίσει την παραγωγή και τη διύλιση πετρελαίου χωρίς εισαγόμενα αραιωτικά και συστατικά.

Η PDVSA διέταξε επίσης την κοινή επιχείρηση Petrocedeno της με την Equinor and Total να σταματήσει την εξαιρετικά βαριά παραγωγή πετρελαίου και την αναβάθμιση λόγω της έλλειψης νάφθας(προϊόν διύλισης του πετρελαίου)που απαιτείται για να καταστεί η παραγωγή εξαγώγιμη, καθώς οι κυρώσεις απαγορεύουν στους προμηθευτές των καυσίμων να εξάγουν στη Βενεζουέλα.

Αναφορά από τη Marianna Parraga στην Πόλη του Μεξικού και την Corina Pons στο Καράκας. Eπεξεργασία από τους Jonathan Oatis,G Crosse,Βαγγέλη Ξανθάκη.
Επεξεργασία από την ΕΣΕΜΕ.

Τα πρότυπα μας: Οι Αρχές Thomson Reuters Trust.

Βαγγέλης Ξανθάκης

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here