ο Nicolas Maduro δεν είναι ο Hugo Chavez

1690

Ο Hugo Chavez δεν ήταν ο Simon Bolivar και ο Nicolas Maduro δεν είναι ο Hugo Chavez!

Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από “προστάτες” ούτε και από σοσιαλιστές δικτάτορες.

Κάτω τα χέρια από τον Λαό της Βενεζουέλας.
Ο Nicolás Maduro, πραγματοποιεί πραξικόπημα ενάντια στα τελευταία απομεινάρια της δημοκρατίας.

Ο Hugo Chavez ήταν ένας αμφιλεγόμενος αλλά χαρισματικός ηγέτης που χρησιμοποίησε τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας του για να επενδύσει σε προγράμματα εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας για τους φτωχούς της χώρας. Εκλέχθηκε πρόεδρος όχι λιγότερο από τέσσερις φορές.

Έντεκα χρόνια αργότερα, ο λαός της Βενεζουέλας είναι λιγότερο τυχερός. Ενώ ο Hugo Chavez ήθελε να τον διαδεχτεί ο Nicolas Maduro για να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας θα διατηρήσει την προεδρία, o Nicolas Maduro έχει λίγες από τις πολιτικές ικανότητες του ανθρώπου που ακολούθησε.

Μετά τον θάνατο του Hugo Chavez, υπήρξαν κάποιες εικασίες σχετικά με το μέλλον της Βενεζουέλας ως περιφερειακό ηγέτη και τη σχέση της με τη Βόρεια Αμερική.

Το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV), αντί να θεωρείται ο προστάτης των απλών ανθρώπων, αναγνωρίζεται τώρα ως ο αρχηγός των προβλημάτων.

Ο πρόεδρος Nicolas Maduro έχει υποστεί σημαντικές αποτυχίες από την εκλογή του τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών οικονομικών δυσκολιών, ισχυρισμών που αφορούν τη νομιμότητα της εκλογής του, τον υπερπληθυσμό των μεγάλων φυλακών και τη βία μαζί με τις ατελείωτες διακοπές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ως στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας, της Κίνας και ιδιαίτερα του Ιράν, τόσο η εξωτερική πολιτική όσο και οι εσωτερικές αποφάσεις στρατηγικής της Βενεζουέλας προκάλεσαν ανησυχίες – όπου τελικά αποδείχτηκαν και αληθινές.

Ο Nicolas Maduro της Βενεζουέλας είναι γνωστός για την ανορθόδοξη κατανόηση της αιτιώδους συνάφειας, έχοντας κατηγορήσει στο παρελθόν την πολιτική της αντιπολίτευσης για τις διακοπές ρεύματος , την Αμερική για δηλητηρίαση του Ουγκό,τους «εχθρούς της κυβέρνησης» για μια έκρηξη διυλιστηρίων και τον Σπάιντερμαν για τα υψηλά επίπεδα βίας στη χώρα του. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το ρεκόρ, η πολιτική αυτού του κράτους παραμένει ένα επικίνδυνο ζήτημα.

Η Βενεζουέλα έχει προσελκύσει σημαντική προσοχή των μέσων ενημέρωσης αργά. Η Βενεζουέλα και η Κίνα έχουν υπογράψει δύο μεγάλες συμφωνίες επένδυσης πετρελαίου. Η συμφωνία αυτή είχε φτάσει πριν από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Nicolas Maduro στην Κίνα (η οποία προσέλκυσε ερωτήματα καθώς ο πρόεδρος αρνήθηκε να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Κίνας, κοινώς γνωστή ως Sinopec, συμφώνησε να αναπτύξει το πεδίο Junin 1 στην πετρελαϊκή ζώνη Orinoco της Βενεζουέλας για παραγωγή περίπου 200.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως. Η Κίνα ελάμβανε περίπου 600.000 βαρέλια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα ανά ημέρα. Αυτό είναι το τελευταίο σε μια σειρά επαφών μεταξύ των δύο κρατών. Ως υπουργός Εξωτερικών υπό τον Hugo Chavez, ο Nicolas Maduro εργάστηκε για την ένταξη των οικονομικών μεταξύ της Κίνας και της Βενεζουέλας όπου αυτό συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα κατά τη διάρκεια της σημερινής προεδρίας του. Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει δανείσει στη Βενεζουέλα ένα τεράστιο κεφάλαιο δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου τα Βενεζουέλα τα ξεπληρώνει σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους.

Η οικονομική ολοκλήρωση της Κίνας και της Βενεζουέλας έρχεται σε βάρος της σχέσης των ΗΠΑ-Βενεζουέλας. Πριν από την εκλογή του Nicolas Maduro, πολλοί εξέφρασαν τη γνώμη τους για το κατά πόσον ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα συνεργαζόταν για τη βελτίωση των δεσμών τους με τις ΗΠΑ.
Ο Nicolas Maduro συνέχισε την αντιαμερικανική στάση του Hugo Chavez, κατηγορώντας τις ΗΠΑ σε συνεργασία με την Κολομβία για την απόπειρα δολοφονίας που είχε γίνει, προσφέροντας άσυλο στον εχθρό του ΝΔΑ Edward Snowden και καταδικάζοντας τα αμερικανικά αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από τη σκοπιά της Βόρειας Αμερικής, τα συμφέροντα της Αμερικής και του Καναδά στη Βενεζουέλα είναι σαφή. Ο περιφερειακός «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» αποτυγχάνει και η βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά αποτελεί σημαντική ανησυχία για τις ΗΠΑ ειδικότερα για τα μεξικανικά σύνορά τους. Ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής Obama είχε κατηγορήσει τη Βενεζουέλα ότι « απέτυχε αποδεδειγμένα» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σύνορά του .
Σχετικά με το θέμα τους, οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών έχουν τεθεί σε μεγάλη πίεση από το 2005, όταν ο Hugo Chavez απέβαλε δύο αμερικανικούς φορείς επιβολής του νόμου για κατασκοπεία και προσπάθησε να ανατρέψει την επανάστασή του.

Καθώς η οικονομία της Βενεζουέλας επιδεινώθηκε, το κράτος επιδίωξε μέτρα για να επιβραδύνει την υποβάθμιση του νομίσματός τους. Ο τότε υπουργός Οικονομικών και αργότερα Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας Nelson Merentes είχε ανακοινώσει ότι το κράτος θα εισάγει ένα νέο σύστημα ξένου συναλλάγματος για την αντιμετώπιση της υποτίμησης του νομίσματός τους, το bolivar. Η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία θα ήταν σταθερή στα 4,3 μπολιβάρες ανά δολάριο, αν και οι μαύρες αγορές πουλούσαν το μπολιβάρες στα 44,58 μπολιβάρες ανά δολάριο. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη αγαθών, ώθησε το κράτος στη δράση, αλλά και στην σημερινή παρακμή.
Η Barclays Plc (βρετανική πολυεθνική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών)είχε δηλώσει στους πελάτες ότι “η κυβερνητική κακοδιαχείριση της πολιτικής ανταλλαγής τους τελευταίους μήνες είχε επηρεάσει σοβαρά την αξιοπιστία των αρχών, καθιστώντας πιο δύσκολη τη σταθεροποίηση του νομίσματος”.

Τα πράγματα και η κακή διοίκηση μαζί με την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Αμερική οδήγησαν την Βενεζουέλα σε αυτή την κατάσταση.

¨Οι απλοί άνθρωποι σήμερα εκφράζονται με αυτά τα λόγια!

“Αυτοί είναι άνθρωποι που δεν έχουν πάει ποτέ σε κάποιο παντοπωλείο.”Δεν περπατούν στους δρόμους. Δεν παίρνουν το μετρό. “

“Ο κόσμος είναι εξαθλιωμένος, υπάρχουν ημέρες που δεν έχουμε να φάμε, δουλεύουμε εξαντλημένοι, αρκετοί έχουν αρρωστήσει και έχουν πεθάνει.
Κανείς εκτός Βενεζουέλας δεν ξέρει τι γίνεται μέσα στην Βενεζουέλα.
Στην Βενεζουέλα δεν υπάρχει Δημοκρατία!
Τα παιδιά μας πεθαίνουν από την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων και διότι δεν υπάρχει αρκετό νερό.
Ο ηλεκτρισμός κόβεται συχνά για πολλές ώρες”

“Οι άνθρωποι «κυνηγούν γάτες, σκυλιά και περιστέρια» για να διευκολύνουν την πείνα τους. Οι άνθρωποι συλλέγουν λαχανικά από το έδαφος και τα σκουπίδια για να επιβιώσουν”.

“Η Βενεζουέλα είναι μια χώρα με περισσότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία και η κυβέρνηση έχει κλέψει όλα τα χρήματα και τώρα συγκρούονται με όλους εμάς τους ειρηνικούς διαδηλωτές και μας απειλούν με βόμβες.
Όσους πιάσουν τους μεταφέρουν στη φυλακή και τους βασανίζουν, κανείς δεν θα επιστρέψει σπίτι του”.

Ο πληθωρισμός είναι 600% και για εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν κυβερνητικές ή στρατιωτικές συνδέσεις, υπάρχει έλλειψη βασικών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και τροφίμων.

Ο δημόσιος θυμός και η απογοήτευση αυξάνονται καθημερινά.

Ο Nicolas Maduro που ελέγχει έναν στρατό των 100.000 και ακόμα περισσότερων μελών ένοπλων πολιτοφυλακών, η προοπτική για αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις είναι πάρα πολύ πραγματική.

Όλοι θέλουν να παρουσιάζουν την αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης σε “Πρόεδρο” της χώρας ως πραξικοπηματία , με την υποστήριξη των ΗΠΑ, των χωρών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής.
Τελικά ποιος είναι ο πραξικοπηματίας;
Πιο επικίνδυνοι είναι όλοι αυτοί η οποίοι δίνουν τα εύσημα στον Nicolas Maduro ο οποίος είναι και ο Υπεύθυνος για όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα και στα χειρότερα που θα έρθουν.

Η κλιμάκωση των επεμβάσεων στη Βενεζουέλα φτάνει στην κορύφωση της, ένα βήμα μαζί με την στρατιωτική επέμβαση κατά της ίδιας της Βενεζουέλας.

Ότι είναι αντίθετο του Nicolas Maduro, έχει άσχημο τέλος.

Όλους τους αποκαλεί Φασίστες πλην τον εαυτό του, αυτός είναι όμως ο πραγματικός φασίστας!

Ο πρόεδρος, Nicolás Maduro, θα γράψει την δική του ιστορία με αίμα ως ένας ηγέτης που πραγματοποιεί πραξικόπημα ενάντια στα τελευταία απομεινάρια της δημοκρατίας!

Είναι η επιλογή του εάν θα προκαλέσει περαιτέρω αιματοχυσία.

“I’m a man with many defects. I love. I sing. I dream. I was born in the poor countryside. I was raised in the countryside, planting corn and selling sweets made by my grandmother. My children, my two daughters are with me and I want a better world for my grandchildren, for your grandchildren”. Hugo Chavez

Αναφορά Βαγγέλης Ξανθάκης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ