Οι 300 φυλές και “Ο”!

4454

Bolsonaro, δίνει θάρρος στους ένοπλους εισβολείς να καταπατούν τα φυλετικά εδάφη της Βραζιλίας.

Δέκα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεξιού προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, δεκάδες άνδρες μπήκαν σε προστατευόμενη γη σε μια απομακρυσμένη γωνιά του Αμαζονίου,με μη εξουσιοδοτημένη εισβολή από ένα μονοπάτι μέσα από την κάλυψη της ζούγκλας.

Εμπνευσμένοι από τον όρκο του Μπολσόναρο να ανοίξουν περισσότερο τοπικό έδαφος στην εμπορική ανάπτυξη, οι άνδρες, οπλισμένοι με μαχαίρια, αλυσοπρίονα και πυροβόλα όπλα, είχαν έρθει να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν.

Μια τεταμένη στάση ακολούθησε με μέλη της φυλής Uru-eu-wau-wau…

Οι παραβάτες απειλούσαν να πυρπολήσουν τα χωριά τους για να τους εξοντώσουν, είπαν τα μέλη της φυλής. Οι Φυλές προετοίμασαν τα βέλη με τα δηλητηριασμένα βέλη στα τόξα τους, για την άμυνα τους.

Η αντιπαράθεση εντάσσεται σε μια σειρά από απειλές και παράνομες εισβολές που λένε οι φυλές και οι ομάδες δικαιωμάτων για τους ιθαγενείς που συνοδεύουν την άνοδο του Bolsonaro στην εξουσία.

Οι εισβολές της γης έχουν αυξηθεί κατά 150% μετά από την εκλογή του στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ιεραποστολικό συμβούλιο (CIMI), μια ομάδα υποστήριξης της Βραζιλία

Τη νύχτα της νίκης του Bolsonaro, ένας σταθμός υγείας και ένα σχολείο καήκαν από τους εισβολείς στις εκτάσεις του Pankararu στο βορειοανατολικό κράτος Pernambuco, ανέφερε ο CIMI. Στο μεσοδυτικό Mato Grosso do Sul, η ομάδα είπε, έριξαν πυροβολισμούς στην κοινότητα του Guaraní Kaiowá για να εκφοβίσουν τη φυλή.

Η Βραζιλία φιλοξενεί περίπου 850.000 ιθαγενείς που εκπροσωπούν περίπου 300 φυλές.
Οι τεράστιες επιφυλάξεις τους, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 13% της επικράτειας της Βραζιλίας, αποτελούν από καιρό μια πηγή σύγκρουσης με τους ξένους που θέλουν να εκμεταλλευτούν το φυσικό τους πλούτο.

“Αν γίνω πρόεδρος, δεν θα υπάρξει ένα τετραγωνικό εκατοστό γης που να προορίζεται για εγχώριες επιφυλάξεις”, δήλωσε σε μια στάση της εκστρατείας του 2017 στο αγρόκτημα Mato Grosso.

Οι αυτόχθονες υποστηρικτές λένε ότι η ρητορική αυτή έχει προκαλέσει μακρόχρονη δυσαρέσκεια, θέτοντας τη φυσική ζωή σε κίνδυνο.

“Οι ομιλίες του για την εκστρατεία … έγιναν άδεια για εισβολή σε αυτόχθονες εκτάσεις”, δήλωσε η Ivaneide Bandeira, επικεφαλής της ΜΚΟ Kanindé.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Εάν η κατάσταση των αυτόχθονων λαών της χώρας ήταν ήδη δύσκολη -η Ντίλμα Ρουσέφ και το Εργατικό Κόμμα δεν πήραν το παραμικρό μέτρο για την οριοθέτηση της γης των ιθαγενών που έγινε από προέδρους της δημοκρατίας ήδη από την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας- τώρα μετά το πραξικόπημα είναι ακόμα χειρότερη.

ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΩΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οι Γκουαρανί Καϊοβά καταγγέλλουν ότι η φύση στο Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ είναι σχεδόν κατεστραμμένη, λόγω της επέκτασης της μονοκαλλιέργειας που έχει επιβληθεί από τους εισβολείς της αγροτοβιομηχανίας στη γη τους, τα λιγοστά δάση που τους απομένουν είναι ρημαγμένα με αποτέλεσμα πολλές κοινότητες να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πατροπαράδοτα φάρμακά τους. Η Ένωση Βραζιλιάνων Γεωγράφων τονίζει ότι «η προμελετημένη εξόντωση της βιοποικιλότητας που εφαρμόζει η αγροτοβιομηχανία είναι εγκληματική ενέργεια». Στην κοσμοθεωρία των ιθαγενών αυτοί ανήκουν στη γη αντί να είναι ιδιοκτήτες της. Η γη είναι η προέλευση κάθε ζωής και υποφέρουν όταν απομακρύνονται από τη γη των προγόνων τους, όταν βλέπουν την καταστροφή των δασών, τη μόλυνση των ποταμών και πώς εξαφανίζονται πολλά είδη πουλιών και άλλων ζώων.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

Οι Γκουαρανί Καϊοβά έχουν το πιο ψηλό ποσοστό αυτοκτονιών στη χώρα, και σύμφωνα με το CIMI, το υψηλότερο στον κόσμο. Το 2015 η Ειδική Γραμματεία Υγείας Ιθαγενών (SESAI) κατέγραψε 45 περιπτώσεις: 24% ήταν μεταξύ 10 και 14 ετών; 37 %, 15 έως 19 ετών και 22 %, 20 έως 29 ετών. Από το 2000 ως το 2015 καταγράφηκαν 752 περιπτώσεις. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι ακόμα μεγαλύτερος, διότι πολλές περιπτώσεις δεν δηλώνονται από τις οικογένειες.

Το υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών συνδέεται με την ανεπάρκεια της γης, την έλλειψη προοπτικής στην οριοθέτηση εδαφών και τον περιορισμό τους σε ιθαγενικά πάρκα. Οι περισσότεροι είναι νέοι -15 έως 29 ετών- και η μοναδική τους προοπτική στη ζωή είναι να δουλέψουν στις φυτείες ζαχαροκάλαμου ή να καταλήξουν άποροι.

Στις 18 Ιανουαρίου 2017 δημοσιεύθηκε ένα διάταγμα που άλλαζε την οριοθέτηση των ιθαγενικών γαιών. Το ίδρυμα FUNAI ήταν υπεύθυνο να κάνει τις μελέτες και να στείλει τα έγγραφα για τη γη που πρέπει να οριοθετηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης και έπειτα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με το νέο μέτρο το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε την εξουσία να επιθεωρήσει όλη τη διαδικασία επεξεργασίας του ιδρύματος FUNAI, και να ανοίξει χώρο για τη δράση ομάδων που είχαν συμφέροντα στην αμφισβήτηση των γαιών όταν όριζε ότι μπορούν να δημιουργηθούν άλλα μέσα συμμετοχής των ενδιαφερόμενων πλευρών, κάτι που θα επιτρέψει μεγαλύτερες πιέσεις της αγροτοβιομηχανίας πάνω στις διαδικασίες οριοθέτησης. Η ισχύς του ιδρύματος FUNAI αδυνατίζει ενώ ενδυναμώνεται μια τεχνική ομάδα που ανήκει στο υπουργείο, η οποία θα έχει την εξουσία να αναθεωρήσει την έκταση οριοθέτησης που προτείνει το FUNAI. Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται μια “αποζημίωση” στους ιθαγενείς “λόγω απώλειας εδαφών”. Το διάταγμα ενσωματώνει νέα μέτρα που υποστηρίζει η αγροτοβιομηχανία και θα κάνει τη διαδικασία πιο αργή και πιο γραφειοκρατική.

Επίσης, η κυβέρνηση άνοιξε χώρο για την επιβολή της άποψης του “χρονικού πλαισίου” σύμφωνα με την οποία μπορούν να αναγνωριστούν ως ιθαγενικά εδάφη μόνο όσες περιοχές καταλαμβάνονταν πράγματι από ιθαγενείς ακριβώς τη στιγμή της κύρωσης του Ομοσπονδιακού Συντάγματος, τον Οκτώβριο του 1988. Αυτή είναι μια πρόσφατη ερμηνεία του Συντάγματος που θέλουν να επιβάλλουν, ένα νέο χτύπημα στις κοινότητες των ιθαγενών, εφόσον το χρονικό πλαίσιο δεν λαμβάνει υπόψη του όλη τη βία που δέχτηκαν οι ιθαγενείς πριν και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, και ότι πολλές κοινότητες δεν βρίσκονταν στη γη τους ακριβώς επειδή είχαν εκδιωχθεί.

Μια μεγάλη απειλή για τους ιθαγενείς είναι η Πρόταση Τροποποίησης του Συντάγματος 215, που έχει δρομολογηθεί στο Κογκρέσο, η οποία επιδιώκει να δώσει στους βουλευτές την εξουσία να έχουν τον τελικό λόγο για την οριοθέτηση των ιθαγενικών γαιών. Το σχέδιο απειλεί τόσο τις ήδη οριοθετημένες περιοχές όσο και αυτές που βρίσκονται σε διαδικασία οριοθέτησης. Εάν εγκριθεί αυτή η τροπολογία, οι ιθαγενικές γαίες από το 13% που προβλέπεται σήμερα θα καταλήξουν στο 2, 6% κάτι που θα προκαλέσει περισσότερες αποψιλώσεις δασών, εγκληματικότητα και δολοφονίες ιθαγενών που ζουν στα χωριά.

Οι διασυνδέσεις ανάμεσα στους γαιοκτήμονες και την αστική τάξη, όπως αντιπροσωπεύονται από την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία, θέτουν σε κίνδυνο τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει οι ιθαγενείς, ειδικά με το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα του 1988. Από τους 594 βουλευτές που αποτελούν το Εθνικό Κογκρέσο, οι 207 είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τους εκπροσώπους της αγροτοβιομηχανίας και αυτή η ομάδα αποσυνθέτει το Σύνταγμα, σχεδιάζει και ψηφίζει προσωρινά μέτρα, νομοσχέδια και προτάσεις τροποποίησης του συντάγματος σε βάρος περισσότερων από 300 ιθαγενικών λαών της χώρας.

Αναφορά από τους Anthony Boadle και Ueslei Marcelino. Πρόσθετες αναφορές από τον Jake Spring στη Βραζιλία ,και Βαγγέλη Ξανθάκη.

Τα πρότυπα μας: Οι Αρχές Thomson Reuters Trust.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ