Τι κάνει Νιάου Νιάου στα κεραμίδια;

4441

Η κυβέρνηση Τσίπρα προσγειώνει Κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Τι είχε το σκάφος μέσα;
Ποιοι ήταν οι επιβάτες;

Ο τελικός προορισμός της πτήσης ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα .

Την Παρασκευή, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Βενεζουέλας είπε στο πρακτορείο Reuters στο Caracas ότι σχεδιάζει να πουλήσει 29 τόνους χρυσού στα UAE σε αντάλλαγμα για ευρώ και δήλωσε ότι η πώληση του χρυσού από το έθνος ξεκίνησε με φορτίο τριών τόνων στις 26 Ιανουαρίου, και με περσινή εξαγωγή 900 εκατομμυρίων δολαρίων σε ακατέργαστο χρυσό προς την Τουρκία.

Ο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι ο υπουργός της Βενεζουέλας συναντήθηκε στο VIP lounge του αεροδρομίου με ένα πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη και δεν ήταν σαφές αν ήταν υπάλληλος της Ελληνικής κυβέρνησης ή διπλωμάτης της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα .

Ο πιλότος ζήτησε μία ώρα για ανεφοδιασμό, αλλά τελικά έμεινε για περίπου 4 ώρες
«Οι ερωτήσεις προς την κυβέρνηση είναι προφανείς: Γιατί ποιον ακριβώς λόγο έδωσε άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροσκάφος, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν, και με ποιους ακριβώς συναντήθηκε ο εκπρόσωπος του κ. Μαδούρο;».
Η κύρια αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας υπέβαλε μια ερώτηση σχετικά με το γιατί η Αθήνα επέτρεψε στο αεροσκάφος να προσγειωθεί

Με εξαιρετική μυστικότητα και χωρίς να έχει υποβληθεί προηγουμένως σχέδιο πτήσης, ένα κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με τον αριθμό YV2486 προσγειώθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΚΑΙ ΤV, το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Καράκας, με τον αρχικό του προορισμό να είναι το νησί Margarita στην Καραϊβική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πτήση άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, από το Καράκας. Την ίδια μέρα, το πλήρωμα του αεροσκάφους κατάφερε να το προσγειώσει στην Πορτογαλία όταν ο πιλότος είπε ότι αν δεν είχε δοθεί άδεια προσγείωσης, το αεροπλάνο θα έπεφτε καθώς το καύσιμο του είχε εξαντληθεί.

Δύο ημέρες αργότερα, σύμφωνα με την έκθεση του SΚΑΙ , το αεροσκάφος φέρεται ότι προσγειώθηκε στη Γενεύη.
Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο αεροσκάφος να προσγειωθεί.
Τελικά το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 14:06 το μεσημέρι προσγειώθηκε στην Αθήνα. Αρχικά, ο πιλότος ζήτησε μια στάση μιας ώρας για ανεφοδιασμό, αλλά τελικά έμεινε στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” για περίπου 4 ώρες, από όπου απογειώθηκε στις 18:00 το απόγευμα.

Το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας ισχυρίστηκε ότι ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου στην Αθήνα ότι δεν ήταν επίσημη κυβερνητική πτήση.
Είναι ένα Falcon της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA της Βενεζουέλας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κυβερνητικό αεροπλάνο.

Οι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Καράκας την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση του Nickolas Madouro φορτώθηκε με 8 τόνους χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

(Η πρώτη πορεία του Falcon από τη Βενεζουέλα στις Αζόρες)

Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες το εν λόγω αεροσκάφος εκτελεί αυτήν την περίεργη πορεία μεταξύ της αμερικανικής ηπείρου και της Μέσης Ανατολής, με ενδιάμεσο σταθμό την Ελβετία, συμπίπτουν με μία πληροφορία που διακινήθηκε με πολύ μεγάλη ένταση στη Βενεζουέλα και ανέφερε πως οι κρατικές αρχές, δηλαδή η νόμιμη κυβέρνηση, επιχείρησε να εξαγάγει 7-8 τόνους χρυσό σε ράβδους στο εξωτερικό. Η μεγάλη αυτή ποσότητα μασίφ χρυσού ανήκε, πάντα κατά την ίδια πληροφορία, στο θησαυροφυλάκιο της χώρας.

Είναι εύλογο, λοιπόν, το ερώτημα το οποίο αφορά αφενός στην περίεργη πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος αυτό από την ώρα που απογειώθηκε από την Καραϊβική αλλά και το ποιους και τι μετέφερε ακριβώς. Σύμφωνα με μία πληροφορία, επίσημος επιβάτης του αεροσκάφους YV-2486 ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μαδούρο Χόρχε Αρεάσα. Η πληροφορία ελέγχεται και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως.

Η επίσημη εκδοχή στην οποία κατέφυγε η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει πως το αεροσκάφος αυτό προσγειώθηκε στα Σπάτα για ανεφοδιασμό. Περίεργο, διότι ένας ανεφοδιασμός καυσίμων δεν χρειάζεται τέσσερις ώρες για να ολοκληρωθεί.

Το γεγονός ότι το στίγμα του Falcon εντοπίστηκε στη Γενεύη, όπου απογειώθηκε και προσγειώθηκε σε δύο «Μητροπόλεις» του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, προκαλεί ένα δεύτερο ουσιαστικό ερώτημα, όταν μάλιστα κυκλοφορούσε έντονα η πληροφορία πως η κυβέρνηση Μαδούρο επιχειρούσε την εξαγωγή μεγάλης ποσότητας χρυσού.

Το γεγονός ότι το αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια της πορείας προσγείωσής του στο «Ελ. Βενιζέλος», ανέφερε ότι προερχόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεύτερο τραπεζικό παράδεισο του παγκόσμιου συστήματος και υποδοχέα χρυσού, προκαλεί ένα τρίτο βασικό ερώτημα.

Τέλος, το σχέδιο πτήσης που κατέθεσε το Falcon κατά την αναχώρησή του από το «Ελ. Βενιζέλος», δηλαδή με προορισμό το Μαρόκο, μία χώρα με έντονη διακίνηση γκρίζων κεφαλαίων, προκαλεί ακόμη ένα αναπάντητο ερώτημα.

Είναι προφανές, όπως εξηγούν στο zougla.gr οι ειδικοί της Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και του ΓΕΑ, πως η απόφαση των πιλότων να «κρύψουν το στίγμα του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας πτήσης του από την Καραϊβική στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και μετά πάλι στην Ευρώπη και τελικά στη βόρειο Αφρική και μάλιστα με χρονικά διαστήματα κατ’ επιλογήν, δείχνει πως το πλήρωμα του Falcon προτίμησε να εκτεθεί σε μεγάλο κίνδυνο προκειμένου να μην είναι ανιχνεύσιμο το ίχνος του αεροπλάνου». Με λίγα λόγια, η πτήση αυτή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα έπρεπε να είναι κρυφή.

Με αυτά τα δεδομένα ερωτάται η αρμόδια υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας αλλά κυρίως η ελληνική κυβέρνηση γιατί επέτρεψε στο συγκεκριμένο Falcon με τον κωδικό YV-2486 να προσγειωθεί στα Σπάτα. Αν ευρισκόταν σε κίνδυνο λόγω έλλειψης καυσίμων, θα έπρεπε να είχε προσγειωθεί σε αεροδρόμιο υπό πλήρη έλεγχο της Πολεμικής Αεροπορίας, δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά της δαιδαλώδους αυτής πτήσεως είναι περίεργα. Θα έπρεπε να ελεγχθεί και να ζητηθεί από τις διεθνείς αρχές (ΥΑΤΑ) αλλά και από τις Αρχές της Ελβετίας, της Πορτογαλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να δοθούν στοιχεία στην Αθήνα που θα εξηγούν τον περίεργο «περίπλου» του εν λόγω Falcon.

Είναι εύλογα τα ερωτήματα και οι επίσημες απαντήσεις που έχουν δοθεί δεν είναι επαρκείς. Η κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα είναι στο επίκεντρο μιας καταλυτικής για τις εξελίξεις πολιτικής κρίσης, ενώ είναι προφανές πως το ίδιο το καθεστώς βρίσκεται σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Υπάρχουν κινήσεις στα διεθνή σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία και την Κολομβία οι οποίες δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να σημειωθούν και στρατιωτικές εμπλοκές. Η Ρωσία επισήμως έχει καταγγείλει πως οι ΗΠΑ προετοιμάζουν στρατιωτική επιχείρηση στη Βενεζουέλα, η οποία έχει διαψευστεί από την Ουάσινγκτον, ενώ το κλίμα που επικρατεί εντός της χώρας είναι εμφυλιακό. Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε κίνηση που αφορά το κράτος της Βενεζουέλας πρέπει να φιλτράρεται και να ελέγχεται εξονυχιστικά, ιδιαίτερα όταν διαρρέουν πληροφορίες οι οποίες αφορούν σε παράνομες πράξεις, ακόμη και για εξαγωγή εθνικού κινητού πλούτου από τη χώρα αυτής της Λατινικής Αμερικής προς το εξωτερικό.

Ωστόσο, προκύπτουν σοβαρές ερωτήσεις σχετικά με την ταυτότητα των επιβατών της μυστηριώδους πτήσης από τη Βενεζουέλα, καθώς η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Maduro και δεν τους επιτρέπουν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Πρόσθετη αναφορά Βαγγέλης Ξανθάκης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ