Το Ολυμπιακό Όνειρο της WKF -KARATE τελείωσε!

2750

ΠΡΙΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΥΟ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ!

Είναι άξιο του λόγου να δούμε ότι τελικά, κάτι δεν πάει καλά, και αυτό θα το δούμε σύντομα και με το MuayThai και θα γράψουμε σύντομα άρθρο για αυτό!

Οι ειδήσεις που έπεσαν το πρωί, στις 21 Φεβρουαρίου, ήταν άσχημες ειδήσεις για τον κόσμο του Καράτε.
Το καράτε δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πρόσθετων αθλημάτων που παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Ομοσπονδία Ολυμπιακών Αγώνων από την Οργανωτική Επιτροπή του Παρισιού 2024 (OCOG).

VINICIUS FIGUEIRA (BRAZIL) vs STEVEN DACOSTA (FRANCE) in Senior Kumite -67 Kg – Final bout
Photo taken during World Championship Madrid 2018 in (Wizink Center) on 10/11/2018. Event organized by World Karate Federation.
©2018 Xavier Servolle / Kphotos


Η Ολυμπιακή περιπέτεια τελειώνει πριν ξεκινήσει! Ένα πολύ σκληρό πλήγμα έζησε ως προδοσία του Ολυμπιακού πνεύματος. Μια συνολική έκπληξη και αδικία για πολλούς, ειδικά με την ανακοίνωσή της πριν από τους Αγώνες του Τόκιο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2013, το Τόκιο εξελέγη ως η χώρα υποδοχής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020 κατά την 125η Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακή Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες. Η απόφαση να απονεμηθούν οι Αγώνες του 2020 στο Τόκιο χαιρετίστηκε με μια έκρηξη ευφορίας σε όλη την Ιαπωνία και το συναίσθημα που ανέτρεψε το έθνος στους Αγώνες του Τόκιο του 1964 θα κυριαρχήσει πάλι περίπου 56 χρόνια αργότερα.

Στις 3 Αυγούστου 2016, κατά τη διάρκεια της 129ης Συνόδου, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συμφώνησε να προσθέσει πέντε νέα αθλήματα στο αθλητικό πρόγραμμα του Τόκιο 2020, μεταξύ του οποίου βρίσκεται το καράτε.
Δεν κράτησε πολύ – το Ολυμπιακό όνειρο του Καράτε. Την περασμένη Παρασκευή, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι πρότειναν στη ΔΟΕ να αφαιρέσει το Καράτε από τον κατάλογο επιλογών. Οι Shotokan Times ανέφεραν την απόφαση. Αντ ‘αυτού, το Breakdancing και το Skateboarding πρέπει να συμπεριληφθούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό για όλους τους Karateka που θυσιάστηκαν τόσο πολύ για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Το καράτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι μόνο ένα σύντομο intermezzo.

Για κάποιους φαίνεται ότι η συμμετοχή του Καράτε στους Αγώνες του 2020 στο Τόκιο θα αποτελούσε την αναγνώριση ως χώρας υποδοχής της Ιαπωνίας. Είναι όμως εντυπωσιακό το γεγονός ότι στη Γαλλία, η χώρα με το μεγαλύτερο τμήμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καράτε (WKF), το καράτε αποκλείστηκε. Ο λόγος για την απόρριψη του Καράτε μπορεί να βρεθεί βαθύτερος και εντός του ίδιου του WKF.

Η WKF αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) το 1999. Από τότε, είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Καράτε στη ΔΟΕ. Όπως και καμία άλλη οργάνωση, το WKF ισχυρίστηκε ότι αντιπροσωπεύει την παγκόσμια κοινότητα Karate. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει και ίσως η επιτροπή του Παρισιού να το συνειδητοποίησε.
Πολλές χώρες και ενώσεις δεν ήθελαν να ακολουθήσουν τον τρόπο WKF του Sports Karate αν και ήταν ο μόνος τρόπος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ειδικότερα, οι πιο παραδοσιακές ενώσεις αντιμετώπισαν δυσκολίες με το σύστημα των 8 σημείων, τα γάντια και την προστασία των ποδιών. Η γραφειοκρατία (π.χ. σε τουρνουά), η επιβολή κανόνων WKF σε εθνικούς αγώνες και ενώσεις, οι έντονες ομοιότητες μεταξύ Sports Karate και Taekwondo και η σταδιακή εμπορευματοποίηση και υπερβολή του ανταγωνισμού ήταν το άχυρο που έσπασε την καμήλα.

Για πολλούς, η WKF έχει γίνει ελκυστική. Αλλά δεν έκανε πολλά για να ανοιχτή σε άλλες απόψεις, κανόνες και πρότυπα.
Ίσως να ήταν υπερβολικό μετά την αναγνώριση από τη ΔΟΕ το 2016.
Ή ήταν διαχειριστικός διάλλειμαντισμός. Δεν ξέρουμε.
Η απόρριψη, ωστόσο, έδειξε ότι η WKF δεν μιλά για την παγκόσμια κοινότητα karate. Είναι μόνο μία σχέση μεταξύ πολλών. Και το μέλλον της έχει γίνει αβέβαιο από την περασμένη Παρασκευή.

Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο του 1964

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν ήδη στο Τόκιο μία φορά το 1964. Στα Παιχνίδια συμμετείχαν συνολικά 5.133 αθλητές από 93 χώρες και περιοχές που ανταγωνίζονταν σε 163 αγώνες από 20 αθλήματα. Οι Αγώνες του 1964 ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξήχθησαν στην Ασία και ήταν μια μεγάλη επιτυχία.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 1964 (επίσημα γνωστή ως Αγώνες της XVIII Ολυμπιάδας) πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Στάδιο στις 10 Οκτωβρίου 1964.

Αναφορά : Ο Thomas Prediger είναι πρόεδρος του συμβουλευτικού συμβουλίου του The Shotokan Times
Πρόσθετη Αναφορά Βαγγέλης Ξανθάκης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ